Ajutor de Inmormantare

Inmormantare Gratuita doar cu talonul de pensie!

Ajutorul de deces in 2024 si conditiile prin care poti intra in posesia lui?

Statul acorda Ajutor de inmormantare atunci cand persoana care a decedat este salariat sau pensionar (sau un membru al familiei acestora), persoanei care a suportat cheltuielile in urma decesului. 

Care este suma de bani care se acorda ca Ajutor de inmormantare?

Cheltuielile de inmormantare se deconteaza, de catre stat, in intregime pentru persoanele asigurate care sunt angajati cu carte de munca sau pensionari. Pentru membru de familie care se afla in intretinerea titularului la data decesului statul deconteaza jumatate din cheltuieli.

Ajutorul de inmormantare este reglementat prin lege pentru anul 2024 se acorda astfel:

 • în cazul pensionarului decedat, valoarea ajutorului este de 7567 lei

Inmormantare doar cu talonul de pensie?

Familiile indurerate isi exprima deseori nelinistea si ingrijorarea cu privirea la costurile ridicate ale unei inmormantari, deoarece nu au posibilitati financiare si poate dura chiar si cateva saptamani, pana la primirea ajutorului de deces.

Avand in vedere acest lucru va propunem sa demaram toate demersurile pentru incasarea ajutorului de inmormantare catre Casa Nationala de Pensii in locul dvs. si indiferent cat timp dureaza procedurile pana la primirea banilor, noi va dam banii pe LOC. Pentru a face aceasta povara mai usoara pentru dvs. va punem la dispozitie toate serviciile si facilitatile necesare pentru a efectua o slujba funerara completa fara costuri, iar daca este cazul, va restituim diferenta INAPOI!

Pentru ca acest lucru sa poata fi realizabil, va rugam sa ne puneti la dispozitie: certificatul de deces (original si copie), talonul de pensie in original al decedatului, cerere tip completata.


Daca doriti sa va ocupati dvs de intocmirea actelor si ridicarea ajutorului de inmormantare, va punem la dispozitie tot ce trebuie sa stiti pentru acest lucru.

Ce acte sunt necesare pentru intocmirea dosarului pentru acordarea ajutorului de inmormantare?

 • cerere tip pentru ajutor de inmormantare - o puteti descarca de pe site-ul nostru si completa sau o puteti scrie de mana
 • talonul de pensie al persoanei decedate
 • certificat de deces (original si copie);
 • dovezi privind suportarea cheltuielilor cu inmormantarea *
 • actul de identitate al solicitantului (original si copie)
 • actele de stare civila ale solicitantului din care sa rezulte relatia de rudenie cu decedatul sau, dupa caz, actele care atesta calitatea de mostenitor, tutore (original si copie)

* In cazul in care solicitantul nu are acte din care sa rezulte cheltuielile de deces, ajutorul de deces se poate achita persoanei indreptatite pe baza unei declaratii pe proprie raspundere ca a suportat cheltuielile de inmormantare. In cuprinsul declaratiei se va mentiona in mod expres, faptul ca, persoana a luat cunostinta de prevederile art. 292 Cod Penal, respectiv: "declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art.145, in vederea producerii unor consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda."


Unde se depune dosarul pentru ajutorul de inmormantare?

Daca persoana decedata era pensionar, asigurat sau ruda a unei persoane asigurate - dosarul pentru obtinerea ajutorului se va depune la Casa Teritoriala / Sectoriala de Pensii.

Daca persoana decedata era in somaj, actele se vor depune la Agentia Teritoriala / Judeteana / Sectoriala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Daca persoana decedata era angajata, un membru a-l  familiei de  grad 1, solicita angajatorului adeverinta de salariat,REVISAL,cu documentele e stare civila si cereri tip care se depun la Casa Teritoriala de Pensii


Cine poate solicita ajutorul de inmormantare?

In cazul in care persoana decedata este asigurat sau pensionar, beneficiaza de ajutorul de inmormantare o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile de deces si care poate fi, dupa caz:

 • sotul supravietuitor,
 • copilul,
 • parintele,
 • tutorele,
 • curatorul,
 • oricare persoana care face dovada cheltuielilor de inmormantare.

Dovada se poate face prin orice mijloc de proba admis de lege.

Pentru orice fel de intrebari nu ezitati sa ne contactati prin telefon la numarul 0768.10.44.44sau completand formularul din pagina de contact.